Telefon: +3670-6180517

Mi a Biofeedback?

A Biofeedback, lefordítva biológiai visszacsatolás, egy visszajelzés arról, hogy testünk hogy működik. A jógik, a szerzetesek, a keleti emberek csupán testük figyelésével módosították szívverésüket, testhőmérsékletüket, légzésüket, fájdalomtűrő képességüket, hogy azok minél tökéletesebben működjenek.

 

Ez a nyugati ember számára már-már  már szinte hihetetlen. De azért mi is próbálkozunk testünk tökéletesítésével. Figyeljük mozdulatainkat, megpróbálunk erősebbek, ügyesebbek, türelmesebbek lenni. Tág értelemben véve az is Biofeedback, amikor a táncos mozdulatait csiszolgatja a tükörben nézve.

 

A gyakorlatban azonban már nagyon sok műszert találtak ki a célból, hogy a visszajelzés minél pontosabb legyen. Egyik fő célunk a relaxáció megtanulása. De hogyan? "Lazíts!" - tanácsolják mások. Jó-jó, de tulajdonképpen mit is kellene éreznünk? Honnan tudjam, hogy már "alfában" vagyok-e?

 

A módszer erre is választ ad. Egyik fő célja a Biofeedbacknek az, hogy a mindennapi elkerülhetetlen stresszt minél jobban el tudjuk viselni, kiegyensúlyozottabbak és egészségesebbek legyünk.  A rendszeres relaxáció nagyon fontos ebben a rohanó világban. A szorongás, depresszió, álmatlanság, magas vérnyomás, gyomorfekély mind-mind a folyamatos feszültség eredménye. Másik cél az, hogy a betegségekből való felgyógyulást, a rehabilitációt elősegítse.

 

A Biofeedback technika nem helyettesíti, csupán kiegészíti az orvosi kezelést, így egészségügyi probléma esetén keresse fel orvosát!

 

Biofeedback módszerei

Izomzat-biofeedback (elektromiogram, EMG)

Az EMG az izmok feszülését méri.

A stressz gyakran önkéntelen, görcsös izomösszehúzódást okoz, melynek megszüntetése, az izom- Bio-Feedback-el megsegített relaxáció, elsődleges feladat. A túl feszes izomzat nagyon sok betegség okozója lehet, pl.  különböző izomfájdalmak,   gyakran a nyak, a hát tájékán, fejfájások. Sok megbetegedés az izmok gyengülését, bénulását okozza, pl. agyvérzés okozta bénulások,  szülés után bekövetkező vagy a korral gyakoribbá váló vizelettartási problémák (inkontinencia).Az izomzat összehúzódása ill. relaxációja műszer segítségével ellenőrizhető, így a kívánt állapot megtanulható. Jó hatású a hiperaktív gyerekek megnyugtatásában is

 

Hőmérséklet-biofeedback

A módszer a bőr hőmérsékletét méri.

Amikor szorongunk, a vér a bőrből az izmokba és a belső szervekbe áramlik. Az áramlás megfordításával a szorongás is egyre csökken, a szervezet ellazul, ezáltal remek kiegészítője lehet a relaxáció gyakorlásának. A fejfájás is enyhítésében is jó szolgálatot tehet.

 

Bőrellenállás mérése (GSR)

Az idegrendszer a bőrrel szoros kapcsolatban áll. Már a legkisebb feszültségre is izzadni kezd a tenyerünk, anélkül, hogy észrevennénk. Folyamatos szorongás esetén az izzadás egyre jobban fokozódik: ez jele lehet a stressznek is. A kórosan nagymértékű izzadás kellemetlen lehet a egyénnek és a környezetnek egyaránt. Az izzadás csökkentése az ellazulással szoros kapcsolatban van, így az izzadás tudatos csökkentésével a szorongás párhuzamosan csökken, így megtanuljuk a stresszt legyőzni.

 

Szívműködés-biofeedback

Az előzőekhez hasonlatosan a szívdobogás a félelemmel, a szorongással egyre nő. A szívdobogás (pulzus) tudatos lelassításának és szabályossá tételének egyik célja a relaxáció elősegítése, csökkenti a keringési megbetegedések veszélyét. A vérnyomás csökkentésében is szerepet játszik. Amennyiben bármely keringési betegsége van, először feltétlenül forduljon orvoshoz!

 

 EEG-biofeedback, azaz neurofeedback

A Neurofeedback az agyhullámokat figyeli: saját magunk ezáltal képesek vagyunk csupán az "akaratunk erejével"  befolyásolni agyműködésünket. Fő céljai: relaxáció, teljesítmény-fokozás, koncentráció növelésére, valamint gyakori felhasználási területe a  viselkedészavar korrigálása, hiperaktivitás csökkentése. A hiperaktív gyerekek különösen jól reagálnak erre a típusú technikára.

 

Ezt a módszert csak szakember végezheti.

 

Bővebb leírást a módszerről a Neurofeedback fül alatt olvashat.

 

Amennyiben kérdése van a Neurofeedback tréninggel kapcsolatban, keressen bizalommal!

B. Torbavecz Csilla +3670-6180517

Email: neurotarnamera@gmail.com

A díjszabásról az Árak menüpont alatt tájékozódhat.