Érdemes áttekinteni eme ígéretes fejlesztés múltját, jelenlegi eredményeit - ez a jövő!

A múlt.

Az elektrofiziológia és neurológia termékeny házasságához vezető egyik első lépés volt, mikor a XIX. sz. végén észrevették, hogy az élő állatok agya felől elektromos jelek vezethetők el. 1920-ban Hans Berger elkészítette az első emberi elektro-enkefalogramot (EEG), elkülönítette az alfa és béta hullámokat, és kiemelt egy 10 Hz-es domináns frekvenciát, melyet azóta is Berger-ritmusnak nevezünk. Munkáját 1929-ben publikálta, melyben kifejti, hogy az EEG eltérések mögött klinikai tüneteket okozó betegségek húzódnak.

A XX. század első felében meglehetős pontossággal tisztázták a központi idegrendszer anatómiáját, és élettanát.  A vegetatív idegrendszert az akaratunktól független, automatikus életműködések mögött felismerhető önálló szabályozóközpontként azonosították.

1960-ra azonban Neal A. Miller kutatásai igazolták: az operáns kondicionálás eszközeivel az automatikus életműködések befolyásolhatók, és ezzel minden Biofeedback tréning elméleti alapjait rakta le.

1963-ban Basmajian demonstrálta az elektromos kapcsolatot az idegműködés és az izomösszehúzódás között, ezzel létrejött az elektromyográfia (EMG) tudománya. Már akkor világosan megmutatta: az elme és test együtt működik, és közöttük kétirányú kapcsolat él.

Szintén 1963-ra tehetők R. Kamiya kutatásai, melyekben arra volt kíváncsi: képes-e az ember szándékosan létrehozni és észlelni a saját agyhullámait? Valahányszor a kísérleti alanyok fejéről elvezetett EEG a kívánt 8-12 Hz frekvenciájú alfa hullámkitörést mutatott, az alanyt szóban megerősítették. A kísérlet teljes siker volt: a résztvevők hamarosan képesek voltak szándékosan gyönyörű alfa agyhullámokat produkálni. A mai napig ezt a kísérleti elrendezést rekonstruálja minden Biofeedback tréning.

Kamiya alfa tréningje után kevéssel Green, Green és Walters, valamint Budzynski az alfa mellett a théta hullámokat megerősítve az álom és ébrenlét határvidékére kalauzolta pácienseit, ahol a személyiség minden addiginál mélyebb rétegeihez férhettek hozzá. Megnyílt az út az addig egyeduralkodó pszichoanalízisnél lényegesen gyorsabb, hatékonyabb pszichoterápia felé. Ez volt a pszichológia és a Biofeedback tréning zseniális ötvözése.

A Neurofeedback orvosi célú felhasználását megalapozó első kísérletek Barry Sterman nevéhez köthetők. Véletlen események sorozata vezetett odáig, hogy a módszeres alapkutató Sterman intézetéből került ki az első neuroterápiás sikertörténet. A laboratóriumából önkéntes kísérleti alanynak jelentkező Mary Fairbanks a gyógyszeresen kezelhetetlen, 15 éves epilepsziás rohamaitól megszabadulva szerzett jogosítványt, és ezzel beiratkozott a Neurofeedback történelmébe.

Miután Sterman publikálta eredményeit, a szakmai körökben természetesen támadt némi mozgolódás. Joel Lubar, aki sok éve foglalkozott a figyelemhiány-hiperaktivitás kezelési lehetőségeivel, azonnal felvetette: miért ne használhatna az EEG-Biofeedback e gyermekeknek? Egy évre elszegődött Sterman munkacsoportjához, és sikeresen igazolta, hogy a neuroterápia minden eddiginél hatékonyabban gyógyítja figyelemhiányos gyermekek tüneteit.

Margaret Ayers saját fejlesztésű Neurofeedback készülékkel indulva a koponyasérülést szenvedettek rehabilitációjában lépett hatalmasat. Szintén ő lépett először piacra a neuroterápiával, mint egészségügyi szolgáltatással.

Ayers kezelte sikeresen Siegfried és Susan Othmer gyermekét, akik ezen felbuzdulva egész életüket a neuroterápia fejlesztésének és elterjesztésének szentelték. A mai napig megfontolt, apró lépésekkel haladva praktizálnak és elévülhetetlen érdemeket szereztek a technika megismertetése, elfogadtatása terén.

Az 1970-80-as években a Neurofeedback tréning sikeres kezelésnek bizonyult számos addig gyakorlatilag kezelhetetlen állapotban. Az egyre gyarapodó elektrofiziológiai adatok ismeretében fejlődésnek indultak azok a normatív adatbázisok, melyek a statisztikailag normálisnak tekinthető agyműködés EEG jellemzőit tartalmazzák. Ezzel lehetővé vált az egyes emberek EEG-feltérképezése (brain-mapping) során nyert adatok összehasonlítása az átlagos népességgel, mely alapján egyfajta normalizációs jellegű, célzott terápiás protokoll tervezésére nyílik lehetőség.

A személyi számítógépek döbbenetetes fejlődése és elterjedése a 90-es évekre lehetővé tette a sorozatgyártásra alkalmas, megbízható és megfizethető árú neuroterápiás készülékek elterjedését, melyekből akár személyi felhasználásra is elérhető konfigurációk vásárolhatók. 

Jelen

A jelenkor.

 

A Neurofeedback története az Egyesült Államokból indult, és a mai napig magasan itt a legnagyobb az elterjedtsége. A közelítőleg 7.000 praktizáló neuroterapeuta képzését és működését két hivatalos szervezet minősíti és felügyeli. A technika alapjainál bábáskodó első bátor pionírok többsége a mai napig aktívan és eredményesen praktizál. A terapeuták évente több országos és nemzetközi kongresszuson cserélnek tapasztalatokat, melyeket kifejezetten a neuroterápia témájának szentelnek. A szakemberek élénk internetes fórumokon szoros napi kapcsolatot ápolnak, és meglehetősen segítőkészen támogatják egymást azért, hogy a technika minél szélesebb körökhöz érjen el.

A kezdeti kísérletek után a Neurofeedback olyannyira egyértelmű eredményeket produkált, hogy villámgyorsan az "utcára került" és elterjedt. A tudományos megalapozottságát vitató hangokra válaszul lassan gyarapodnak azok a tudományos igényeket is kielégítő összehasonlító jellegű vizsgálatok, melyek a gyakorlatban már kitűnően vizsgázott kezelést-tréninget lassan hivatalosan is megerősítik.

Magyarországi Neurofeedback történet

Hazánkban a Biofeedback és Neurofeedback módszerei csaknem ismeretlenek.

Magyarországon elsősorban pszichológusok vonalán kezdődött a Neurofeedback meghonosodása, és legtapasztaltabb alkalmazója ma is egy pszichológus: Dr. Fehér Gabriella.

Egészségügyi és pedagógusi diplomások részére kreditpontos, akkreditált képzések indulnak, ahol a neuroterápia alapjait és gyakorlatát ismeri meg évente több tucat érdeklődő. Többségük a nevelési tanácsadó hálózathoz kapcsolódóan problémás gyermekek fejlesztésére használják a gyógymódot, de elérhető az alfa-théta mélyterápia, megtalálható a peak performance tréning, vagy a jóga gyakorlók tanfolyami előrehaladását objektíven kimutató felhasználás is.

Mindazonáltal a jobb sorsra érdemes Biofeedback és Neurofeedback lehetőségeinek töredékét sem használjuk ki napjainkban. A technika gyakorlatilag alig ismert, médiavisszhangja nincs, a használatos szakkifejezések tekintélyes részének pedig még magyar elnevezése sincs.

Budapesttől eltekintve az ország csaknem egybefüggő fehér folt az ellátottságot illetően. A tömegek, kik profitálhatnának egy agytréningből, az információk ínségével és tájékozatlansággal küzdenek. A témát taglaló magyar nyelvű szakirodalom nem létezik. Stresszbetegségek tizedelnek bennünket, és az egészségügyi szolgáltatók éveken keresztül kezelnek hiperaktív gyermeket, autistát vagy éppen migrént anélkül, hogy tudatában lennének: létezik hatékony kiegészítő lehetőség!

 

 

Amennyiben kérdése van a Neurofeedback tréninggel kapcsolatban, keressen bizalommal!

B. Torbavecz Csilla +3670-6180517

Email: neurotarnamera@gmail.com

A díjszabásról az Árak menüpont alatt tájékozódhat.